YourDomain.Com © 2006 

Den ergonomiske konsulent

Skub og træk

 

 

Vægt og stabilitet af materiel og byrde/læs

I figur 5 (blå klurve) ses at rullemodstanden øges med 40 %, hvis belastningen på hjulet (vægten af byrden) forøges med 30 %. Det vil fx sige, at hvis man fordobler vægten af den byrde, der skal skubbes/trækkes på en vogn, så forøger man den kraft, der skal bruges til at skubbe/trække med ca. 270 %.

 

 

Stabiliteten af byrden har ingen direkte indflydelse på, hvor stor en skub-/trækkraft der er nødvendig. Men hvis operatøren er vidende om, at byrden er ustabil, vil der uvilkårligt ske en forøgelse af operatørens muskeltonus, fordi operatøren hele tiden skal være parat til at reagere med en opbremsning, retningskorrigering, tilretning af byrden  eller anden afhjælpende foranstaltning, hvis byrdelæsset begynder at skride. Denne forøgede muskeltonus forøger belastningen ved skub- og trækarbejdet.
Hvis operatøren er vidende om, at byrden er ustabil, vil han ved igangsætning af byrden endvidere vælge en langsom igangsætning for at undgå udskridning. Han vil således ikke kunne anvende den energetisk besparende arbejdsmetode ved at anvende kroppens bevægelsesenergi ved et hurtigt ryk i byrden, hvilket stiller et større energetisk krav til musklerne i igangsætningsfasen.
Ved retningsændringer vil operatøren endvidere mindske transporthastigheden mere end normalt for at minimere risikoen for udskridning, hvilket yderligere stille krav om en opbremsning af byrden samt en hastighedsforøgelse efter retningsændringen (se punktet ”hastigheds- og retningsændringer”). Herved belastes bevægeapparatet yderligere.