Interessenter i omverden

Opgavens interessenter i omverdenen

Ud over de direkte implicerede interessenter i opgaven fra hhv opgavevirksomhed og konsulentvirksomhed, så er der en række interessenter i omverdenen, som har mere eller mindre indflydelse på opgaven.

Myndighederne

Myndighederne i denne forbindelse består af Arbejdstilsynet, politiet og i visse tilfælde de veterinære myndigheder.

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet er politimyndigheden i arbejdsmiljøspørgsmål. Deres opgave er at kontrollere – og delvis vejlede i – virksomhedens arbejdsmiljøarbejde. Om arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Arbejdstilsynets arbejde er bundet op på arbejdsmiljøloven, som er vedtaget af folketinget. Arbejdsmiljøloven er en rammelov, som definerer rammerne for, hvordan arbejdsmiljøet som i de danske virksomheder som minimum skal være, hvilke sanktionsmuligheder der er, samt hvem der skal kontrollere den (Arbejdstilsynet).
Det er så op til arbejdsministeriet og direktøren for Arbejdstilsynet at udfylde disse rammer med en række bekendtgørelser, som altså også er juridisk bindende for virksomhederne.
De direktiver der udarbejdes i EU gældende for alle deres medlemslande (fx det nye maskindirektiv, hvor der er tilføjet et helt afsnit om ergonomi) skal implementeres i de enkelte medlemslande. I Danmark foregår det ved at Arbejdsministeriet indarbejder direktiverne i deres eksisterende eller i nye bekendtgørelser.
På baggrund af disse bekendtgørelser har Arbejdstilsynet – i samarbejde med arbejdsmarkedets parter – udarbejdet en række vejledninger, anvisninger og meddelelser. (Anvisninger og meddelelser vil efterhånden glide ud og blive afløst af vejledninger).
Vejledningerne beskriver, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes. De er ikke bindende for virksomhederne, sikkerhedsorganisationerne eller andre, men bygger på ovenstående regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende. Arbejdstilsynet vil ikke foretage sig mere i de situationer, hvor fx en virksomhed har fulgt en At-vejledning.

Arbejdstilsynet er derfor en vigtig interessent i opgavens forløb, idet der er en række lovmæssige krav til, hvem der skal involveres i opgaven og til, hvordan den skal løses.
Ved påbud fra Arbejdstilsynet er der endvidere en række krav og skriftlige procedurer, som opgavevirksomheden og i visse tilfælde konsulentvirksomheden (rådgivningspåbud) skal efterleve indenfor en fastsat tidsramme.

Politiet
I visse tilfælde vil politiet også være interessent i opgavens forløb. Dette kunne fx være når opgavens løsning indebærer færdsel på offentlig vej – truckkørsel på parkeringspladser, hvor offentligheden har adgang til m.v.
I dette tilfælde kræves der fx et godkendt kørekort.

De  veterinære myndigheder
I visse opgavetyper kan de veterinære myndigheder have en interesse i opgaven – eller kan hæmme den optimale ergonomiske løsning, idet der strenge veterinære krav til inventar og tekniske hjælpemidler i virksomheder som forarbejder fødevarer

Arbejdsmarkedets parter

Arbejdsmarkedets parter er interessenter både lokalt og nationalt.

Fagforeningerne
Lokalt vil de fagforeninger og arbejdsgiverforeninger, der er repræsenteret i opgavevirksomheden have en interesse i opgavens løsning. Typisk vil de lokale fagforeninger have en nær kontakt til arbejdsmiljørepræsentanterne på opgavevirksomheden for såvel at have en finger på pulsen i forhold til, hvad der foregår på her, og for at kunne klæde deres medlemmer på i forhold til de arbejdsmiljøproblemer, der er på opgavevirksomheden, eller for at kunne forebygge at de optræder.
De lokale fagforeninger har derfor også en interesse i hvilke opgaver, der bliver løst på opgavevirksomheden, og ikke mindst – hvordan de bliver løst (herunder hvordan deres medlemmer bliver medinddraget i såvel deltagergruppen og udviklingsgruppen).

Arbejdsgiverforeningerne
Man kan af og til også opleve, at de lokale arbejdsgiverorganisationer interesserer sig for opgaven. Men det er for det meste, når opgaven har fået et politisk drej. I disse tilfælde er det uhyre vigtigt for konsulenten, at være meget bevidst overfor hvilke interessenter, der nu pludselig aktivt følger med i opgaven. Konsulenten skal sikre, at han konstant informerer og inddrager konsulentvirksomhedens ledelsessystem. Herunder evt. konsulentvirksomhedens arbejdsgiverorganisation, juridiske vejleder og egen fagforening.

BAR’ene
På nationalt plan er arbejdsmarkedets parter organiseret i opgavevirksomhedens arbejdsmiljøarbejde via branchearbejdsmiljørådene (BAR’ene: 
www.bar-web.dk) . I et samarbejde mellem parterne udarbejdes et kodeks for, hvad der er godt arbejdsmiljøarbejde i de enkelte brancher. Dette udmøntes i en række branchevejledninger, som ikke er juridisk forpligtende for branchens virksomheder, men altså er et udtryk for branchens opfattelse af, hvad god praksis er.

 

Offentligheden

Offentligheden har også en stor interesse i opgavevirksomhedens arbejdsmiljø.
Dårligt arbejdsmiljø koster hvert år samfundet 63,7 milliarder kroner. Det viser rapporten ”Dårligt arbejdsmiljø – en stor udgift” fra LO, juni 2007. Tallet er beregnet på baggrund af fem typer udgifter:

·         Erstatninger: Den sum penge der årligt udbetales i arbejdsskadeerstatninger, enten som méngodtgørelse eller tabt arbejdsfortjeneste. 

·         Sygefravær: Vi har i Danmark omkring 140.000 fuldtidssyge hver dag. Omkring en tredjedel af sygefraværet skyldes dårligt arbejdsmiljø. 

·         Tabt produktion: Når en medarbejder bliver slidt ned eller kommer ud for en ulykke, kan det gå ud over personens evne til at arbejde.

·         Medicinforbrug: Dårligt arbejdsmiljø kan gå ud over helbredet og dermed medicinforbruget.

·         Sundhedsudgifter: De samlede udgifter som følge af fysiske og psykiske belastninger på jobbet. Det inkluderer meget ofte en tur på skadestuen, når medarbejdere kommer til skade på jobbet. 

 

De fem elementer er alle tunge udgiftsposter, der påvirkes negativt af et dårligt arbejdsmiljø på landets arbejdspladser. Der er derfor store gevinster at hente ved at sætte fokus på at forebygge sygefravær og skader på jobbet.  Det ville sikre en rask arbejdsstyrke og samtidig spare samfundet en stor sum penge på behandling af skader og sygdomme. [1]

 

 [1] www.arbejdsmiljoviden.dk/Fakta_om_arbejdsmiljo/Okonomi/Samfundets_arbejdsmiljoudgifter.aspx